Wandelen langs wegkruisen en kruiswegen
29 juni 2025

Wandelen langs wegkruisen en kruiswegen

Dertig jaar geleden richtten pater Henk Erinkveld van Klooster Wittem en enkele van zijn wandelvrienden de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden op. In die drie decennia maakten ze tientallen ‘wandelingen met een plus’, zoals Erinkveld pelgrimswandelingen altijd noemt. De routes gingen steeds langs bedevaartplekken, kruisen, kapellen en ander klein-religieus erfgoed. Eerder werden er al wandelingen gebundeld en recent is dat weer gebeurd.

Bij gelegenheid van het 30-jarig bestaan is op zaterdag 24 mei tijdens een pelgrimswandeling van Noorbeek naar Visé het boekje ‘Pelgrimswandelingen langs wegkruisen en kruiswegen’ gepresenteerd. Deze bundel mag natuurlijk niet in de kast van liefhebbers van kruisen en kapellen ontbreken.

De SPV biedt elk jaar diverse wandelingen aan, waarvan sommige inmiddels klassiekers zijn geworden die elk jaar op de kalender staan. Zoals de traditie om steeds op Goede Vrijdag een bezinningstocht naar een van de vele kruiswegparken in Limburg te maken. Vanwege het jubileum zijn nu tien van deze kruiswegwandelingen op papier gezet en gebundeld. “Strikt genomen is niet altijd een kruiswegpark het doel,” schrijft pater Erinkveld in de inleiding van het boekje. “Rond de kapel van Schilberg bij Echt staan geen kruiswegstaties, maar zogeheten voetvallen.” En de wandeling van Wahlwiller naar Vijlen is eigenlijk een driedubbele kruisweg. “Startpunt is de bijzondere kruisweg in het kerkje van Wahlwiller en dan volgt er een prachtige wandeling langs 14 wegkruisen: op zich al een Kruisweg en einddoel is het mooi gelegen ‘Kruisweglaantje’; aan de rand van het Vijlenerbos.”

Het nieuwe wandelboekje biedt dus kruiswegen in variaties. In de inleiding legt Erinkveld ook uit wat een kruisweg is: “Een traditionele kruisweg bestaat uit 14 momenten, ‘staties’, van Jezus’ weg naar zijn terechtstelling aan het kruis.” Niet alle staties zijn terug te voeren op het lijdensverhaal in het evangelie. Erinkveld: “Daarin wordt niet verteld dat Jezus driemaal onder het kruis viel en ook Veronika komt daarin niet voor. Maar ook oude legendes kunnen geloofsuitingen zijn die nog altijd het overwegen waard zijn.”

In het boekje staan vooral wandelingen naar kruiswegparken in Zuid-Limburg, zoals Simpelveld, Munstergeleen en Cadier en Keer. Maar er zijn ook twee routes in Midden-Limburg, waaronder naar het bekende kruiswegpark in Roermond. Verder zijn er twee wandelingen die de grens overgaan, onder meer langs wegkruisen en kapellen in de Voerstreek en naar de Lourdesgrot in het Mariapark in Dilsen.

Erinkveld schrijft dat hij hoopt dat iemand die deze routes loopt als pelgrim op weg gaat. “Dat wil zeggen recht doet aan de aard van deze bijzondere wandelingen en af en toe bezinnend stil staat bij een kruis en bij de vraag welke momenten uit Jezus lijdensweg actueel zijn en welk kruis mensen vandaag te dragen hebben.” Als hulpmiddel zijn ook korte bezinnende teksten opgenomen die bij elke kruisweg gebruikt kunnen worden.

Het boekje ‘Pelgrimswandelingen langs wegkruisen en kruiswegen’ is een uitgave van de Stichting Pelgrimwegen en Voetpaden (SPV). Het boekje kost € 9,95 en is verkrijgbaar bij de boekhandel van Klooster Wittem.

Terug naar nieuwsoverzicht