Tentoonstelling 600 jaar klooster Jerusalem in Venray
4 februari 2023

Tentoonstelling 600 jaar klooster Jerusalem in Venray

In het Venrays Museum is tot eind juli een expositie te zien over de geschiedenis van klooster Jerusalem, haar bewoners en hun verbondenheid met de Venrayse bevolking tussen 1422 en 2022.

Het begon in 1422 op Kerstavond. Twee vaders in gesprek bij het haardvuur. Zij wilden hun vrome dochters in beslotenheid laten leven met God. Er zou een klooster komen met de naam Jerusalem in een hofstede bij de Grote Kerk.  Hun eerste stap was het begin van een lange weg die leidde tot groei van religieuze gemeenschappen. De eerste vier eeuwen waren de bewoners Augustinessen en daarna Ursulinen.

Voor Augustinessen was het leven bidden en werken. Weven was hun belangrijkste werk. Ursulinen wijdden zich aan onderwijs voor meisjes, lang vóórdat het gewoon was dat meisjes naar school gingen. Het was een bijzondere opdracht. Naast de normale schoolse doelen, was culturele en maatschappelijke vorming heel belangrijk. Het werden een instituut waar jonge vrouwen een rijke opleiding kregen.

Na de Tweede Wereldoorlog gaan maatschappelijke veranderingen de deur van Jerusalem niet voorbij. En uiteindelijk treden de Ursulinen terug uit het onderwijs. Het klooster wordt gemeentehuis. De school wordt een gewone moderne school, die uiteindelijk opgaat in een omvangrijke fusie. En zo belanden we in het heden.

De tentoonstelling is tot 24 juli te zien: elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag  van 13:30 – 17:00 uur.

In de periode van de tentoonstelling worden allerhande activiteiten georganiseerd.  Zoals:

  • Muziek
  • Wandeling met gids
  • Bezoek aan Ursulinenkerkhof en de Engelse tuin
  • Rondleiding door gemeentehuis
  • Lezingen

Meer info

 

Terug naar nieuwsoverzicht