Paus roept Heilig Jaar uit voor pater Karel
5 januari 2022

Paus roept Heilig Jaar uit voor pater Karel

"Dat voelt zeker als een eer. De Paus roept maar een keer in de 25 jaar een Heilig Jaar uit, voor de hele kerk wereldwijd. Of bij hele bijzondere gelegenheden. Blijkbaar vindt Rome het eren van de pater heel belangrijk", vertelt Matheu Bemelmans, woordvoerder van het Bisdom Roermond.

Op 5 januari 2022 wordt de 129ste sterfdag van Pater Karel herdacht.

De in Geleen geboren pater Karel Houben (de man met de helende handen) zou na zijn dood mensen op onverklaarbare wijze hebben genezen in Valkenburg en Munstergeleen. Daarom werd hij in 1988 zalig verklaard en in 2007 ook heilig verklaard. Houben is sindsdien de laatste Nederlander bij wie dit gebeurde. Dat is in 2022 precies 15 jaar geleden.

Het Heilig Jaar is niet alleen uitgeroepen voor de kapel in Munstergeleen, maar ook voor het Mount Argus-klooster in Dublin waar de pater is begraven. Hij heeft er ook jarenlang gewoond.

De paus heeft het Heilig Jaar uitgeroepen van 11 december 2021, tot en met de verjaardag van pater Karel op 5 januari 2023. Gedurende de periode zullen er diverse activiteiten en vieringen plaatsvinden, mits de coronamaatregelen dit toelaten.

Bron: www.1Limburg.nl 

Foto: Bisdom Roermond

Terug naar nieuwsoverzicht