Nieuw Jozefbeeld Thorn ingezegend
29 juni 2025

Nieuw Jozefbeeld Thorn ingezegend

Op initiatief van de Stichting Kruisen en Kapellen Thorn vond op maandag 26 mei een bijzondere ceremonie plaats bij de St. Jozefkapel aan de Baarstraat in Thorn: de zegening van het door de stichting Torna onlangs geschonken zeer fraaie Sint Jozefbeeld. Deze plechtigheid, die zowel een spiritueel als historisch karakter droeg, bracht een gemeenschap samen in eerbied voor Sint Jozef, symbool van nederigheid, arbeid en toewijding.

Bijzondere eigenschappen
Tijdens de ceremonie sprak pastoor-deken Wim Miltenburg met gepaste eerbied over de unieke eigenschappen van Sint-Jozef. Hij verwees naar het Sint-Jozefjaar en de recente toevoegingen door Paus Franciscus aan de Litanie van Sint-Jozef. Deze aanroepingen benadrukken de veelzijdigheid en nabijheid van deze heilige in het leven van de gelovigen, zeker ook in deze tijd. Zijn woorden raakten de aanwezigen en verdiepten de spirituele betekenis van het moment.

Sonnet
Een ander hoogtepunt van de ceremonie was de voordracht van het sonnet “Op zoek naar Jozef” door secretaris Harry Neijssen. Het door hem geschreven gedicht schetst de zoektocht naar de essentie van Jozefs rol als beschermheilige. Het beschrijft hoe God de voorkeur gaf aan deze eenvoudige en toegewijde  ambachtsman als voedstervader voor zijn zoon en echtgenoot voor diens moeder Maria en zo ook voor de huidige man een rolmodel kan zijn.

Herinneringen
Na de zegening werd in een nazit in de tuinkamer van de beheerders van de kapel een fascinerend verhaal onthuld over hoe de Stichting Torna aan het beeld was gekomen. Het beeld, dat eens in de hal van de oude Sint-Jozefschool stond, bracht een golf van herinneringen teweeg. Oud-leerlingen en betrokkenen deelden anekdotes over de schooltijd en de prominente aanwezigheid van het beeld in het dagelijks leven.

Voorzitter Paul Kipp kon uitsluitsel geven over de oorsprong van het fraai geglazuurde 82 centimeter hoge Jozefbeeld. De Stichting Beesels Keramisch Erfgoed heeft bevestigd dat het vervaardigd is in het keramisch atelier Sint-Joris in Beesel, naar ontwerp van de Nijmeegse kunstenaar Albert Meertens. Dat zal rond de jaren zestig van de vorige eeuw zijn geweest.

Bijzonder aan dit beeld van Sint-Jozef is dat hij hier niet, zoals vaak gebruikelijk, het kind Jezus op de arm draagt, maar een kerkgebouw. Hij wordt dan ook gezien als beschermer van de heilige Kerk. De stichting heeft ook nagedacht hoe ze dit bijzondere beeld van deze beschermheilige zelf kan beschermen tegen vandalisme zonder daarbij afbreuk te doen aan de uitstraling van de kapel.

Meesterwerk
De bouwmeester Dre Corstjens gaf een inzicht in de bijzondere geschiedenis van de Sint-Jozefkapel zelf. In de bosschages achter het voormalige klooster Hagenbroek stond een eenvoudige Sint-Jozefkapel die in de jaren zestig van de vorige eeuw werd afgebroken, omdat ze in verval was geraakt. Hij ontwierp een ronde kapel in rode baksteen met hardstenen ornamenten en raamdorpels. In de kapel kwam een hardstenen altaartafel voor het beeld en bovenop een puntdak van zink.

Corstjens vertelde hoe leerlingen van de Gilde Opleidingen in Roermond een cruciale rol speelden bij de bouw van de kapel. Het project bood door de speciale vorm niet alleen een kans om vakmanschap te ontwikkelen, maar ook om de kapel met ziel en toewijding te bouwen. De leerlingen konden niet elke dag naar Thorn komen en daarom werd de kapel gebouwd op de locatie van de Gilde Opleiding in Roermond en kreeg als basis een stevige betonnen voet met hijshaken, zodat de kapel zonder het spitse dak opgetakeld kon worden. Na voltooiing werd het bouwwerk op een dieplader zorgvuldig naar Thorn getransporteerd, waar het een plaats kreeg op een stuk grond aan de achterzijde van het klooster van de zusters Dominicanessen van Bethanië, aan de Baarstraat.

Terug naar nieuwsoverzicht