Helft monumenten geschrapt van lijst
9 augustus 2021

Helft monumenten geschrapt van lijst

Erfgoedclubs zijn verbaasd over de rigoureuze stap die ruim de helft van de gemeentelijke monumenten betreft.
Roerdalen wil het aantal regels voor burgers verminderen. Het monument moet in stand worden gehouden en in geval van verbouwing of renovatie is een vergunning verplicht.

In 2019 en 2020 zijn alle objecten beoordeeld op historische waarde. In totaal telt de conceptlijst  26 panden die geschrapt kunnen worden uit het register.

Bij de lijst van kruisen, kapellen en beelden is het anders. De gemeente vindt dat het merendeel überhaupt niet op een monumentenlijst hoort. In het verleden is dit erfgoed zonder omhaal aan de lijst toegevoegd. Het besluit leidde tot verbazing bij de Stichting Funerair Erfgoed en de Heemkundevereniging Roerstreek. Er is inmiddels een brief gestuurd naar het college.

Over kruisen en kapellen is niet eens overleg geweest. Er zijn natuurlijk zaken die je kunt schrappen maar subsidie krijgen voor renovatie wordt een stuk lastiger zonder status.

Volgens Jac Schoenmakers van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg is de titel monument in sommige gevallen niet meer terecht, maar het betreft wél levende cultuur. Aan de andere kant wordt opknappen wel een stuk makkelijker.

 

Bron: Dagblad De Limburger

Foto: kerkhofkruis Vlodrop (Wikipedia)

Terug naar nieuwsoverzicht