Frans Cals beëindigt na 21 jaar zijn kruistocht in Brunssum
7 december 2020

Frans Cals beëindigt na 21 jaar zijn kruistocht in Brunssum

Aan elke belangrijke invalsweg van Brunssum kom je er één tegen. Een fraai wegkruis. Het zijn er negentien in totaal. Frans Cals (81) heeft ze sinds 1999 gerestaureerd en beschilderd in zilveren en gouden kleuren.

 

Het negentiende en laatste wegkruis dat hij onder handen heeft genomen staat bij de rotonde aan de Emmaweg. Daarmee heeft hij zijn kruistocht afgerond.  Cals ziet het als een stukje cultuur dat hij mede in stand heeft gehouden. Dat het zo’n project zou worden had hij ook niet gedacht toen hij er ruim twintig jaar geleden mee begon.

Cals heeft de wegkruisen die her en der in Brunssum staan, opgehaald bij kerkhoven waar graven geruimd werden. Na een opknapbeurt in zijn werkplaats, werden de relikwieën ter plekke bij de diverse invalswegen door hem beschilderd.

Zijn compagnon en metselaar Wim Verstegen zorgde voor de sokkels. Het schilderen nam telkens ca. 1 maand in beslag. “Als dat niet accuraat gebeurt dan loopt de verf uit”, zo vertelt hij en gelukkig heeft hij op zijn leeftijd nog een vaste hand.

Het wegkruis bij de Emmaweg wordt komend voorjaar ingewijd, als de pandemie het toelaat. Dan zit de kruistocht er definitief op.

Zijn volgende project is het beschrijven van alle wegkruisen in Brunssum ( in totaal ca. 40 stuks). In samenwerking met de plaatselijke heemkundevereniging leidt deze beschrijving mogelijk tot een publicatie.

Bron: DDL20201115

 (afb. van Pixaline via Pixabay)     

Terug naar homepage