Dit jaar géén Sjaasbergergank
17 juni 2020

Dit jaar géén Sjaasbergergank

Sjaasbergergank DE KLUIS VALKENBURG

De Schaelsbergergank of, in Valkenburgs dialect, de Sjaasbergergank trekt ieder jaar op de laatste zondag van juni de Schaelsberg op voor een openluchtmis bij de Kluis Valkenburg. Zangkoren en muziekkorpsen begeleiden de pelgrims bij deze bedevaart naar een voormalige kluizenaarswoning met een kapel op de berg.

Naast de kapel staan vele rijen banken, dit is de plek waar de pastoor van de Mauritiusparochie in Schin op Geul de volksmis opdraagt. Een zangkoor luistert de openluchtmis op en de schutterij houdt de erewacht. De pastoor zegent de speciale ‘teunisbroodjes’, die gebakken zijn met geneeskrachtige kruiden. Zij danken hun naam aan de patroonheilige van de Kluiskapel, Sint Antonius. De teunisbruèdsjes worden uitgedeeld aan de gelovigen.

 Na afloop van de mis openen de schutters met kamerschoten de Leonarduskermis, die in de volksmond de Leijenaartskermis wordt genoemd. Het is een mix van traditionele en moderne attracties, aantrekkelijk voor een breed publiek. Religieuze en wereldlijke elementen worden samengevoegd in deze Limburgse traditie.

Als gevolg van het Coronavirus is er dit jaar geen Sjaasbergergank.

De mis wordt online uitgezonden op Zondagmorgen 28 juni om 10.00 uur op TV Valkenburg en is te volgen via diverse kanalen. (Ziggo: digitaal kanaal 42: glasvezel KPN: kanaal 1437, XS4aLL: kanaal 1437,T-Mobile (voorheen Vodafone): kanaal 795, Website van TV Valkenburg: TVVaLKenburg.TV of via de apps.

Op die manier hoopt de organisatie de ouder wordende bezoekers van de Sjaasbergergank en de kluis te bereiken, thuis of in de verpleeghuizen. Hiervoor is een uitgebreide campagne opgezet om zoveel mogelijk mensen online te kunnen laten genieten van de Heilige Mis die wordt opgedragen door Pastoor Mol met ondersteuning van Jos Driessen en de muzikale invulling door enkele leden van de fanfare Sint Cornelius van Schin op Geul.

Jan Kickken.

Secretaris stichting Sjaasbergergank. 

Bezoek de Kluis via de website www.dekluisvalkenburg.nl.   

Terug naar nieuwsoverzicht