Contactdag op indrukwekkende locatie
29 mei 2024

Contactdag op indrukwekkende locatie

Tijdens de jaarlijkse contactdag voor iedereen die zich met kruisen en kapellen bezighoudt, hebben we zaterdag 25 mei een bezoek gebracht aan de indrukwekkende Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn.

Op dit oorlogskerk liggen meer dan 30.000 mensen begraven. Het zijn Duitsers of met Duitsland verbonden mensen die tijdens of vlak na de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. Onder hen oorlogsmisdadigers, maar ook onschuldige burgers, zelfs baby's van niet meer dan één dag oud. 

De ruim 50 deelnemers werden in twee groepen over de begraafplaats rondgeleid. Het grijze weer werkte mee aan de 'kerkhofsfeer'. De begraafplaats in Ysselsteyn is de grootste in zijn soort in de wereld. 

Voorafgaand aan de rondleiding werd afscheid genomen van ons bestuurslid Hay van Boekhold. Jarenlang was hij de vertegenwoordiger van Eijsden-Margraten en omgeving. Voorzitter Matheu Bemelmans prees de betrokkenheid van Van Boekhold bij de stichting en zijn inet voor het klein-religieus erfgoed. Daarbij kan zijn beroepsmatige kennis van databases zeker van pas. 

Bemelmans maakte tevens van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat de regio-avonden die afgelopen jaar voor het eerst zijn gehouden komend najaar worden voortgezet. Ook vertelde hij dat het magazine Kapellen en Kruisen vanaf deze zomer ene online-broertje krijgt. Tenslotte deed hij een oproep voor nieuwe bestuursleden. Er zijn in het bestuur diverse vacatures. Wie het bestuur wil komen versterken, mag zich melden. 

Enkele sfeerbeelden van de middag.

Terug naar nieuwsoverzicht