Kruis in muurnis

KruisKruis in muurnisLandgraaf

Vogelzankweg - Reeweg 216

Bekijk op Google Maps
lb020574-20070705+mowa+%281%29.jpg

Voor de aanleg van het industrieterrein moest het uit 1952 bestaande kruis verhuizen. Na deze herplaatsing is het weer verhuisd naar de huidige locatie. Een muur met uitgespaarde nis voor een kruisbeeld werd op gemeentegrond gebouwd in opdracht van de gemeente Ubach over Worms. In de trapeziumvormige muur is op een houten achterwand een kruis aangebracht, voorzien van een gegoten corpus.

Een bloemenperk dient als afscheiding met de weg. Van het corpus zijn de armen opwaarts gestrekt in een hoek van 90 graden, terwijl de vingers aan beide handen naar binnen zijn gebogen. Het hoofd met doornenkroon buigt schuin rechts naar voren, waardoor het lang golvend haar voor de schouders afhangt. Een brede lendendoek rond het middel is aan de rechterheup opgebonden. De voeten op een steun zijn links en rechts samen genageld. Voor zomerse beplanting is plaats in een gemetselde bloembak.

Bron: parochie H.Bernadette Abdissenbosch. (2000)

Anno 2020 is de gemetselde bloemenbak verdwenen en heeft het bloemenperk plaats gemaakt voor een grasveldje. Langs de muur staat een bank.      (Google Maps)

Groenvoorziening

bomen en struiken en gras

Specficaties
  • hoogte object kruis 1.3m
  • breedte object kruis 0.6m
  • bouwjaar/geplaatst 1952
  • materiaal hout en steen
  • corpus materiaal gegoten corpus