Houten kruis

KruisHouten kruisEijsden-Margraten

hoek Limburgerstraat - Beatrixstraat 56
6267 CG Cadier en Keer
Bekijk op Google Maps
lb019716-+lb4671+cadier+en+keer+01+2008-mowa.jpg

Houten kruis

Op de hoek van de Limburgerstraat en de Beatrixstraat staat een houten kruis, vliegermodel met corpus waarvan de tekst luidt:

"Iech deenk aan dich, deenks dich dan aa' mich "

Dit wegkruis is geplaatst door de buurtvereniging Os Straot. Deze buurtvereniging is in 1986 opgericht op initiatief van Liza en Chrit Hogenboom. Het hout van het wegkruis is geschonken door Donny Troisfontaine. Eddy George heeft het kruis gemaakt. Het crucifix is geschonken door Richard Reinders. Het opschrift is gemaakt door Peter Soudant. Het kruis is op een vrijdag in september 1999 om 19:00 uur ingezegend door pastoor Jan van Frankenhuijsen, t.g.v. het 12 ½ jarig bestaan van de buurtvereniging.

Vroeger stond hier op de kruising van de Limburgerstraat en een veldweg (huidige Beatrixstraat) ook al een houten veldkruis. Toen de Beatrixstraat werd aangelegd was er geen plaats meer voor het kruis. Het kruis is toen een tijd lang opgeslagen geweest bij Sjef Spronck (meester Spronck). Zijn dochter Marie-José heeft het toen meegenomen naar Valkenburg. Momenteel staat dit wegkruis in Valkenburg.

Bron: Historische Kring Cadier en Keer

Foto: MoWa (2008)

Specficaties
  • bouwjaar/geplaatst 1999
  • materiaal hout