Contactdag Kruisen en Kapellen zaterdag 10 mei in Weert

De jaarlijkse contactdag van de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg vindt deze keer plaats op zaterdag 10 mei in Weert. Iedereen die zich inzet voor het behoud van kruisen, kapellen en ander klein-religieus erfgoed (of dat graag wil gaan doen) is van harte welkom.

Tijdens de middag wordt iedereen bijgepraat over de ontwikkelingen binnen de stichting Kruisen en Kapellen. Aansluitend is er een rondleiding langs religieus erfgoed in de binnenstad van Weert. Na een korte film over de geschiedenis van Weert worden onder meer de Martinuskerk, de tuin van het birgittinessenklooster en de hal van Museum W bezocht en als de tijd het toelaat ook kasteelpark Nijenborgh. 

 

Programma

  • 13u00 Inloop en ontvangst met koffie en vlaai in de brasserie-hotel Antje van de Statie, Stationsplein 1, 6001 CH Weert. De locatie ligt pal tegenover het NS-station, dus de bereikbaarheid met openbaar vervoer is uitstekend. Vlakbij het station bevinden zich ook een (betaalde) Q-parking Parallelweg en Parkeergarage Stationsplein voor zij die met de auto komen.
  • 13u30 Opening en korte terugblik op het wel en wee van het klein religieus erfgoed en onze stichting.
  • 14u00 Korte filmpresentatie over de Weerter stadsgeschiedenis door de organisatie Weerter Stadsgidsen. Waarna verdeling in groepen voor de volgende activiteit:
  • 14u20 Begeleide stadswandeling in kleine groepen door het oude stadscentrum van Weert. Met bezoeken aan: St. Martinuskerk, de tuin van het klooster van de birgittinessen, de hal van het nieuwe Museum W en indien de tijd het toestaat ook aan kasteelpark Nijenborgh. Zie hiervoor ook de toelichting in deze brief.
  • 16u30 Gezamenlijke nazit in brasserie Antje van de Statie, waar u nog een kleine versnapering wordt aangeboden.
  • 17u15 Einde programma

 

Aanmelden

Om enig inzicht te krijgen in het aantal bezoekers dat we mogen verwelkomen, stellen wij het op prijs dat u zich uiterlijk 1 mei aanmeldt via het e-mailadres skkl@bisdom-roermond.nl

Als tegemoetkoming in de onkosten wordt een eigen bijdrage van Є 15,- per persoon gevraagd. Deze kan bij aankomst worden voldaan. S.v.p. gepast betalen, ter voorkoming van een groot bedrag aan wisselgeld. De zusters birgittinessen, die hun tuin voor onze contactdag belangeloos openstellen, staan daarnaast open voor een vrije gave

 

Achtergrondinfo

Antje van de Statie
De naam Antje van de Statie verwijst naar de Weerter vlaaienverkoopster Joanna Hendrix (1877-1936) die door haar vlaaienverkoop aan treinreizigers bekend werd in heel Nederland. Zij is de bedenker van het ‘Weerter vlaaitje’. Een standbeeld van haar op het Stationsplein in Weert herinnert aan haar naam en faam.

Abdij Maria Hart
Al vanaf de middeleeuwen is het klooster in de Maasstraat een huis voor zusters. In 1442 waren er zusters tertiarissen van Sint Franciscus gehuisvest die overgingen naar de zusters Kannunikessen. In 1843 werd het een abdij, nu voor de zusters birgittinessen, de 'zusters van de Maasstraat'. Sinds 2006 is er een hernieuwde tak van deze zusters gevestigd, jonge zusters tussen de 25 en 40 jaar oud, afkomstig uit verschillende werelddelen.

Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk (1456) is de hoofdkerk of dekenale stadskerk van Weert. De kerk is in gebruik voor de rooms-katholieke eredienst en is gewijd aan Sint-Martinus. De Sint-Martinuskerk in Weert is, net als de Grote of Michaëlskerk in Zwolle, een zogenaamde hallenkerk. Het gebouw behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg met name vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van de gedetailleerde en kleurrijke gewelfschilderingen.

Museum W
Museum W, tot 2020 het Gemeentemuseum Jacob van Horne, is een museum voor cultuurhistorie en hedendaagse kunst in de stad Weert in de Nederlandse provincie Limburg. Het museum is in mei 2022 na een verbouwing en herinrichting heropend. Museum W is gevestigd in het oude stadhuis van Weert, tegenover de Sint-Martinuskerk. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot 1543. Uit die tijd resteren nog een groot gedeelte van de zuidgevel, en de kelders.

Nijenborgh
Kasteelpark Nijenborgh is een prachtige, groene oase in het centrum van Weert. Het park is gelegen op de plek waar vroeger kasteel Nijenborgh (gesticht in 1455) stond, dat in 1702 werd verwoest tijdens de Spaanse Successieoorlog. De resten van het kasteel zijn nu nog te zien. In het kader van de totale vernieuwing van het park zijn er nieuwe bruggen geplaatst. Deze maken het mogelijk dat wandelaars op de voormalige voorburcht en langs de historische muur kunnen wandelen.