








Meer dan 85 jaar geleden werd aan de Touwslagersgroes in Gennep een Mariakapel gebouwd. Deze zomer kwam de kapel enkele keren in het nieuws vanwege baldadigheid. Alle kaarsen werden aangestoken zonder hiervoor te betalen, lucifers en aanstekers verdwenen, de plantjes werden vernield en de kunstbloemen in brand gestoken.
Gelukkig was er geen blijvende schade en kon de viering bij gelegenheid van Maria Tenhemelopneming gewoon doorgaan. Maar de parochie heeft zich wel genoodzaakt gezien om de kapel niet meer zonder toezicht open te stellen.
De Mariakapel ligt niet ver van het centrum van Gennep en vlak bij de sportvelden. Het initiatief om de kapel te bouwen werd in 1938 genomen door buurtbewoners in het kader van de vele Mariamanifestaties van toenmalig bisschop Guillaume Lemmens (1884-1960). Zijn verering voor Onze-Lieve- Vrouw was algemeen bekend.
In het licht van deze belangstelling voor de Mariadevotie zou er op 15 mei 1938 ook in het dekenaat Gennep een Mariamanifestatie worden gehouden. Duizenden belangstellenden kondigden hun komst aan. Maar er was één probleem: Gennep had geen Mariakapel. Daarom ontstond als voorbereiding op de manifestatie het idee om als kroon op het werk ook in Gennep een Mariakapel op te richten. Tijdens de Mariafeesten in mei 1938 was de bouw van de kapel al gestart. Op 21 augustus van dat jaar werd de ‘eerste steen’ ingemetseld, nadat deze tijdens het Lof in de Martinuskerk was gezegend. De steen werd vervolgens in een feestelijke optocht naar de in aanbouw zijnde kapel gebracht. Na een korte toespraak van deken Herman Kreyelmans werd een oorkonde geplaatst en de gedenksteen ingemetseld. Een maand later was de kapel klaar en 18 september werd ze door de deken ingezegend. Tot slot werd het Sterre der Zeelied gezongen. Sindsdien bezoeken velen in Gennep het beeld van ‘Maria op de Groes’.
De kapel is een bakstenen gebouwtje met een in het oog springende klokvormige dakconstructie. Deze steekt ruim over de voorgevel uit en wordt gestut door gemetselde vierkante pilaren met bloembak. Het dak is met leien bedekt. Boven de deur bevindt zich een klokvormig timpaan met een glas-in-loodraam. Op de daklijst staat in sierlijke letters geschreven ‘Maria Hulp van de Christenen bid voor ons’. De kapel wordt omgeven door groen. Rechts naast de deur is de gedenksteen aangebracht.
De Mariakapel in Gennep heeft in de loop der jaren een belangrijke plek gekregen in het kerkelijk leven in Gennep. Zo komen de communicantjes elk jaar na de viering van hun Eerste Heilige Communie in processie naar de kapel en het feest van Maria Tenhemelopneming op 15 augustus wordt met een openluchtmis gevierd.
De kapel was tot voor kort dagelijks te bezoeken. Helaas is er recent op klaarlichte dag ongewenst bezoek geweest, waarbij de kleinschalige vernieling gelukkig geen blijvende schade tot gevolg hebben. Toch heeft het parochiebestuur iedereen opgeroepen om een oogje in het zeil te houden.
Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen
De titel voor Maria 'Onze-Lieve-Vrouw Hulp der Christenen' (Latijn: Auxiliatrix Christianorum) is een van de namen van Onze-Lieve-Vrouw uit de Litanie van Loreto. De toewijding aan Maria als de Hulp der Christenen werd populair ten tijde van paus Pius V, die de overwinning van de christelijke mogendheden op de Ottomanen in de Zeeslag van Lepanto toeschreef aan haar hemelse bijstand. In de 19e eeuw kreeg de devotie een bijzondere impuls door de toewijding van Don Bosco aan Maria Hulp der Christenen. Paus Pius VII stelde de gedachtenis van Maria Hulp der Christenen vast op 24 mei.
De oorsprong van de titel 'Hulp der Christenen' gaat terug op de heilige Johannes Chrysostomus(4e eeuw na Chr.). In een homilie noemde hij Maria boeteia (βοετεια), dat 'hulp' betekent. Na hem gebruikten ook andere Kerkvaders deze term voor de Moeder Gods.
- bouwjaar/geplaatst 1938
- ter gelegenheid van Mariafeesten
- materiaal Baksteen