Contact

Swalmerstraat 100
Postbus 470 
6040 AL Roermond 

Telefoon:
0475 - 386 747

E-mail:
skkl@bisdom-roermond.nl

 

Actueel

Koninklijke Onderscheiding Chris Willems
Lees meer Kaarsenkapel Roermond
Lees meer Uitnodiging contactdag 2019
Lees meer Hoge pauselijke onderscheiding voor Venraynaar Koos Swinkels
Lees meer

Geschiedenis

De Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg is al bijna zestig jaar actief. Hieronder een beknopt historisch overzicht van enkele hoogtepunten uit de geschiedenis.

1954

Op initiatief van de heren L.L. Mertens en J.W.G. Huysmans richt bisschop Mgr. G. Lemmens van Roermond de Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg op. 

 

1960


In samenwerking met parochies en gemeenten wordt een eerste inventarisatie gemaakt van kruisen en kapellen in Limburg. 

 

1992

De stichting brengt zijn eerste Nieuwsbrief uit en deze Nieuwsbrief is de voorloper van het huidige tijdschrift "Kapellen en Kruisen".

 

1994

De Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg organiseert, in het kader van haar veertigjarig bestaan, op 2 september een internationaal symposium in Maastricht, Daarnaast was er een tentoonstelling in het gouvernement die in een tijdsbestek van elf dagen vijfhonderd bezoekers trok.

 

1995

Vanaf dit jaar worden de bestaande contacten met de plaatselijke groeperingen verstevigd.

 

2000

Start van een zo volledig mogelijke en uniforme inventarisatie van kruisen, kapellen en vrijstaande beelden in Limburg. 

 

2004

De Stichting Kruisen en Kapellen in Limburg viert haar vijftigjarig jubileum en stelt in dit kader een jubileumuitgave van de nieuwsbrief samen waarin alle bestuursleden een object uit hun werkgebied beschrijven.

 

2005

ownload_boek32.jpg

Verschillende activiteiten vinden plaats, waaronder een tentoonstelling in het Limburgs Museum in Venlo en de uitgave van de publicatie met CDROM "Monumenten van vroomheid ; Kruisen, kapellen en vrijstaande heiligenbeelden in Limburg" onder redactie van Peter Nissen en Koos Swinkels. Zie recensies in Maasgouw en/of Veldeke en/of Limburgs Landschap.

 

r-limburgs_landschap.jpg    

 

 

 

 

 

 

2008

De Stichting brengt de DVD "Kruisen en Kapellen in limburg" uit. Deze productie is mede mogelijk gemaakt dankzij steun van: Provincie Limburg, Monumentenwacht Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg.

 

2011

In april 2011 brengt de Stichting het 50e nummer uit van het tijdschrift "Kapellen en Kruisen".

 

2012

Dit jaar wordt er hard gewerkt om de nieuwe website operationeel te krijgen. In eerste instantie zullen de teksten worden ingevoerd en in een later stadium zal de database van het religieus erfgoed toegankelijk worden gemaakt.