Kroedwusj zegenen bij Leendekapel op 15 augustus 2016

02 augustus, 2016 op 20:39

Maandag 15 augustus: Feest van Maria Tenhemelopneming 
Kroedwusj zegenen bij Leendekapel
 
In de zomermaanden is er doorgaans alleen op zaterdagmorgen een viering bij de Leenderkapel in Schaesberg, behalve op maandag 15 augustus. Dan viert de Kerk namelijk het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Bij gelegenheid van het belangrijkste Mariafeest van het jaar is er die maandagavond om 19.00 uur een extra heilige mis aan de Leenderkapel. Zoals gebruikelijk wordt vanaf 18.45 uur de rozenkrans gebeden.

 

Kroedwusj zegenen

Tijdens de eucharistieviering wordt ook de traditionele Kroedwusj gezegend. Dit zijn kruidenboeketten, die van oudsher nauw met het feest van Maria Tenhemelopneming verbonden zijn. Volgens de traditie beschermt de Kroedwusj tegen allerlei vormen van onheil, waaronder blikseminslag. 

 

Vrijwilligers van de kapel trekken de week voorafgaand aan 15 augustus erop uit om de kruiden te plukken en boeketten te maken. Maar bezoekers mogen ook zelf een eigen Kroedwusj van thuis meebrengen. 

 

Een Kroedwusj hoort samengesteld te zijn uit zeven verschillende soorten kruiden, bloemen en korenaren: twee graansoorten (tarwe en rogge), twee kruiden met geneeskrachtige werking (duizendblad en boerenwormkruid), twee kruiden die het onweer weren (alsem of bijvoet en koninginnekruid, ook wel donder- of leverkruid genoemd). Het zevende kruid is het walnotenblad, dat samengesteld is uit zeven blaadjes. 

foto__klein_kroed.jpg

Suggestie fotobijschrift: Een bezoeker van de Leenderkapel toont de Kroedwusj.

 

____________________________________________________

 

Noot voor de redactie: Meer informatie is verkrijgbaar bij Matheu Bemelmans van de stichting Leenderkapelletje: 06 - 21503933 of info@leenderkapel.nl of kijk op www.leenderkapel.nl 

 
Bijgaande foto mag rechtenvrij worden gepubliceerd. Desgewenst is de foto ook in andere formaten verkrijgbaar.
Tags: